14 Mai 2025
Comitetul de Coordonare a Cuplării Pieței revizuiește data de lansare pentru granularitatea de 15 minute în SDAC.
Data lansării a fost reprogramată de la 11 iunie la 30 septembrie 2025.
Ca parte a angajamentului continuu al OPEED-urilor și OTS-urilor de a livra o soluție robustă pentru piața europeană, părțile implicate în proiect au confirmat că testele de performanță ale sistemelor comune, precum și testele procedurale, au fost finalizate cu succes. Testele cu participanții la piață au evoluat favorabil, iar majoritatea părților implicate în proiect au fost tehnic pregătite pentru lansarea programată în data de 11 iunie 2025.
Cu toate acestea, din cauza unor aspecte non-tehnice de disponibilitate a unor părți, părțile implicate în proiect, în cadrul mecanismului de guvernanță al proiectului, anunță amânarea lansării proiectului privind trecerea la granularitatea de 15 minute (15-Minute Market Time Unit – MTU) în cadrul SDAC, noua dată fiind 30 septembrie 2025 (prima zi de tranzacționare), pentru livrarea aferentă datei de 1 octombrie 2025. Au fost analizate scenarii alternative de lansare (inclusiv fezabilitatea tehnică) însă calendarul de implementare nu poate fi respectat.
Planificarea detaliată actualizată va fi prezentată în cadrul viitoarelor reuniuni ale Grupului Consultativ pentru Cuplarea Pieței (MCCG) și Comitetul European al Părților Interesate de piață (MESC), întâlniri ce vor avea loc în datele de 2 iunie 2025, respectiv 3 iulie 2025.
În timp ce părțile implicate în proiect vor continua testările pentru a sprijini disponibilitatea și asigurarea unor condiții robuste de piață, participanții la piață sunt în continuare încurajați să ia parte la testări, pentru a se familiariza cu scenariile simulate și a-și asigura pregătirea completă pentru lansarea operațională. OPEED -urile și OTS-urile apreciază eforturile continue și colaborarea tuturor părților interesate.
Despre SDAC
SDAC alocă capacitatea de transport transfrontalieră limitată în cel mai eficient mod prin cuplarea piețelor angro de energie electrică din diferite regiuni printr-un algoritm comun, ținând cont simultan de constrângerile de transport transfrontalier, maximizând astfel bunăstarea socială. Scopul SDAC este de a crea o piață de energie pan-europeană unică transfrontalieră pentru ziua următoare. O piață pentru ziua următoare integrată crește eficiența generală a tranzacționării prin promovarea concurenței efective, creșterea lichidității și permiterea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere în întreaga Europă.
Pentru informații suplimentare privind SDAC, accesați: http://www.nemo-committee.eu/sdac https://www.entsoe.eu/network_codes/cacm/implementation/sdac/
Despre OPCOM
OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 800 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica si gaze naturale pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt și, de asemenea, OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT gestionand mai mult de 400 de acorduri de raportare de date de pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice. In 2024, OPCOM a fost desemnat in calitate de contraparte CfD in cadrul schemei de sprijin Contracte pentru diferenta pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon.
OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001:2015, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001:2022, ambele sisteme fiind certificate de LRQA.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro.
COMUNICAT de PRESĂ 14.05.2025 
Pentru detalii, vă rugăm contactaţi OPCOM S.A. Cristina Setran, Director general, telefon + 40 21 3071 450 fax + 40 21 3071 400 |